Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ няма да толерира щедри дивиденти за акционерите

Маргарита Делгадо

Европейската централна банка може да вземе мерки, с които да предотврати изплащането на прекалено високи дивиденти след като отмени тавана на плащанията за кредиторите, съобщава Маргарита Делгадо - член на банковия надзорен борд. В интервю на 12 юли тя посочва, че ЕЦБ ще призове банките от еврозоната да са "предпазливи". Забележките й попариха надеждите за скок на възнагражденията на инвеститорите след като стопанството на блока преодолее най-тежките последици от пандемията. 

Госпожа Делгадо, която е и заместник председател на Испанската централна банка, предупреди, че ЕЦБ разполага с достатъчно инструменти, ако кредиторите не приемат препоръките на надзорника да следват по-умерена политика на разпределение. Те включват - при изключителни обстоятелства и след "конструктиван" диалог - налагане на по-високи капиталови изисквания или мерки за повишаване на качеството на балансите на "дисидентите". В допълнение към оценката на финансовата им сила, ЕЦБ ще сравнява и плановете им за изплащане на дивиденти със схемите на техни конкуренти от подобен ранг или бизнес модел.   

Европейските кредитори жадуват да увеличат плащанията към акционерите след като дефакто забраната на ЕЦБ натисна надолу цените на акциите им през миналата година. Коментарите на Делгадо обаче показват, че регулаторите се подготвят за ръст на корпоративната неплатежоспособност след като приключат гратисните периоди за обслужване на заемите и новите варианти на COVID-19 задълбочат неизвестността.

Очаква се ЕЦБ да вземе до края на юли решение за премахване на наложения тавана на дивидентите за първите девет месеца на годината. Делгадо пояснява, че след анализ на реалното състояние на всяка банка, ако тя е достатъчно ликвидна, благоразумна, с необходимите буфери и много силна рентабилност, ще получи разрешение да плати на акционерите не само за резултатите през 2021-а, но и за 2020-а. 

Десет от най-големите банки на еврозоната са заделили над 22.2 млрд. евро за възнаграждения на инвеститорите си, пресмята агенция "Блумбърг". Най-големи резерви имат "БНП Париба", "Банко Билбао Биская Аргентария", "Ай Ен Джи груп", "Интеза Санпаоло" и "Нордеа банк".

Банкерите порицаха дефакто забраната на плащанията през миналата година. Председателят на "Сосиете женерал" - Лоренци Бини Смаги - каза, че този акт прави европейските банки "невъзможни за инвестиране". Паричните стратези пък твърдят, че ограниченията са помогнали да засилят банковите баланси и да гарантират кредитния поток към фирмите.  

Госпожа Делгадо посочи, че наблюдението на кредитния риск ще е водещият приоритет на надзорниците през тази и през идната година. Тя очаква увеличение на необслужваните заеми в Испания, най-вероятно през първото полугодие на 2022-а, макар че не вижда драматичен обрат. Испанската икономика се сви по-рязко от останалите стопанства от еврозоната през миналата година, а перспективата за изключително важния туристически бранш зависи до голяма степен от разпространението на новите варианти на COVID-19. Банкерката призова банките в еврозоната и в частност в Испания да предприемат стъпки за повишаване на рентабилността си. И то не само като съкращават персонал, защото този акт вреди на репутацията на кредиторите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във