Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ няма да съживи икономиката на еврозоната

Всяко усилие от страна на Европейската централна банка да започне масивна програма за количествени облекчения през тази година няма да успее да се съживи икономиката на еврозоната. Това е мнението на водещи икономисти, анкетирани в проучване на "Файненшъл Таймс".

По-голямата част от анкетираните 32 експерти прогнозират, че през 2015 г. ЕЦБ ще стартира тази програма, подобно на другите водещи централни банки, които изкупиха големи количества държавен дълг от началото на финансовата криза.

Бавното възстановяване и тревожния спад в инфлацията породиха опасения за възникване на нова финансова криза във валутния блок. Това оказа допълнителен натиск върху политиците да обезсилят мощната опозиция на Германия и да стартира закупуването на държавен дълг.

През миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги даде силен сигнал, че Централната банка ще разшири своите покупки на активи с цел включване на държавния дълг в следващите няколко месеца. Решението за това може да бъде взето най-рано на следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ, насрочена за 22 януари.

Но дори и това да се случи, икономистите очакват растежът и инфлацията да останат слаби.


"Количествените облекчения ще помогнат за повишаване на инфлационните очаквания и намаляване на еврото, но няма да промени играта", коментира Дарио Пъркинс, икономист в Lombard Street Research.


Според Йорг Крамър от германската Commerzbank, програмата за изкупуване на държавен дълг ще понижи доходността по държавните облигации и ще помогне на икономиките с най-голяма задлъжнялост и техните банки. Икономистът обаче е на мнение, че това няма да промени ниските равнища на растеж и инфлация, а само ще повиши цените на активите.

Експертите са на мнение, че усилията на ЕЦБ няма да имат резултат, ако те не бъдат подкрепени от националните правителства.

Според някои ако програмата е по-голяма има и по-голям шанс за успех. "Ако тя е достатъчно голяма ще има някакъв ефект върху икономиката, дори и само за да понижи еврото", казва Джонатан Лойнс от изследователската група Capital Economics.

Повечето икономисти предполагат, че стойността на покупките ще бъде около 500 млрд. евро. Но има и такива, които прогнозират стойност в двете крайности - от 1 трлн. евро до 250 млрд. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във