Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕЦБ няма да изкупува дълг директно от правителствата

Европейската централна банка няма да изкупува дълг директно от правителствата, т.е. това ще продължи да се случва на вторичния пазар - след като облигациите са придобити от търговските банки в еврозоната, обяви президентът на регулатора Кристин Лагард в сряда (22 април). И прекрати спекулациите по въпроса дали ЕЦБ ще последва примера на Бенк ъф Ингланд, която вече отпуска заеми на собственото си правителство. 

 

В писмо до Европейския парламент Лагард уточни, че ЕЦБ смята да закупи тази година главно държавни облигации на стойност 1.1 трилиона евро, за да задържи евтините кредити за правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията. Ръководителят на Европейската централна банка обеща допълнителни мерки в тази посока, ако е необходимо.

Нейното мнение е, че отпускането на заеми за националните правителства би било незаконно, а раздаването на парични помощи за гражданите - трудно. Президентът на Европейската централна банка съобщи, че осигуряването на т.нар. "хеликоптерни пари" за подпомагане на домакинствата никога не е било обсъждано от членовете на ЕЦБ и че в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика. "В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", заявява тя. 

В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще позволи на банките да предоставят като кредитни гаранции книжа, чийто рейтинг е бил понижен до категория "боклук", за да се предотврати недостиг на кредитиране в еврозоната. Тази мярка се въвежда поради обстоятелството, че страни като Италия, а и редица компании са в риск дълговите им книжа да загубят инвестиционния си рейтинг предвид затрудненията, предизвикани от разпространението на коронавируса.

По този начин се дава възможност на търговските банки да продължат да получават финансиране от ЕЦБ, използвайки тези активи. При липса на финансиране от ЕЦБ цената на правителствения дълг на страните от еврозоната би се повишила, би поскъпнало и кредитирането на съответните емитенти. 

ЕЦБ ще прилага за всеки актив кредитния му рейтинг към 17 април. По този начин банките ще могат да продължат да използват книжата при кредитни операции, тъй като облигациите ще запазят статута си на подходящи за инвестиция. 

Смекчаването на правилата гарантира, че банките ще разполагат с достатъчно активи, които да използват като гаранции, за да поддържат кредитния поток към бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във