Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Не сме получили искане от България за влизане в Единния банков надзор

"Европейската централна банка (ЕЦБ) следи внимателно случващото се в България", заяви председателят на Надзорния съвет към Единния надзорен механизъм Даниел Нуи по време на изслушване в икономическата комисия на Европейския парламент. Нуи изтъкна необходимите процедурни стъпки за присъединяването на България към единния надзорен механизъм.

"Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване. Досега не сме получили подобно уведомление, но ние сме готови да сътрудничим на колегите от България при необходимост. В случай, че са провеждани някакви срещи на този етап мога да кажа, че те са били само неформални“, подчерта Нуи в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

От днес ЕЦБ поема прекия надзор върху най-големите финансови институции в страните от Еврозоната. Основна тема на изслушването бяха резултатите от финансовия преглед на най-големите европейските банки, който установи, че 24 от тях не разполагат с необходимите капиталови резерви, за да запазят своята стабилност при влошаване на икономическата ситуация.

Целта на Единния банков надзор е да засили стабилността на финансовата система в ЕС, като идентифицира рисковете пред банките. Това бе едно от дългогодишните искания на Европейския парламент и е основополагаща крачка към банков съюз в Европа.

В своето изказване Ева Паунова обърна внимание на факта, че българската банкова система устоя на най-тежката финансова криза и преди масовото изтегляне на депозити от Корпоративна търговска банка беше смятана за стабилна и добре капитализирана. Тя добави, че оповестеният в края на октомври доклад, който стига до заключението за необходимост от обезценка на активите на банката в размер на 4.2 млрд. лева, повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България.

"Още през юли бе постигнат широк консенсус между политически лидери и експерти за стартирането на процедурата по присъединяване на България към единния надзорен механизъм. Българската народна банка съобщи на 15 юли, че е осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, но след това се възцари мълчание относно действията за постигане на напредък по тази цел“, подчерта Паунова.

Българският евродепутат допълни, че третият и четвъртият надзорни доклади на ЕНМ отбелязват, че някои държави-членки неофициално са изразили интерес за присъединяване към механизма и се организират двустранни срещи.

Припомняме ви, че през юли след консултации между политическите сили, президентът Росен Плевнелиев обяви, че в взето решение България да се присъедини към Единния надзорен механизъм. Тази новина изненада мнозина, тъй като няколко правителства подред обясняваха, че такъв ход не е изгоден за България, тъй като няма да можем да се възползваме пълноценно от възможностите на този механизъм.

Самата Централна банка също неведнъж е изказвала твърдата си позиция против този надзорен механизъм, тъй като това включва прехвърляне на част от надзорните правомощия на БНБ към Европейската централна банка. От съобщение на БНБ от 15 юли стана ясно, че Централната банка е задействала процедурата по кандидатстване, но след това тази идея потъна в мълчание.

При встъпването в длъжност на служебното правителство през август, премиерът Георги Близнашки също изтъкна членството в банковия съюз и единния надзорен механизъм като една от важните задачи на кабинета. Но напредък по това така и няма и до днес.

Преди дни, в речта си пред 43-ото Народно събрание, Плевнелиев отново припомни, че присъединяването към този механизъм е сред приоритетите на България.

От изказването на мадам Нуи обаче става ясно, че желанието на България да се присъедини към Единния надзор остава само една идея, която националните компетентни органи нямат намерение да осъществят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във