Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ назначи квестори в италианската банка "Каридже"

Европейската централна банка обяви, че е назначила трима временни администратори на изпадналата в затруднение италианска банка Каридже. Това е опит да се спаси борещата се за оцеляване кредитна институция, която не успя да увеличи капитала си. Банка "Каридже" с централа в Генуа не успя миналия месец да си спечели подкрепата на акционерите за емисия облигации от 400 милиона евро като част от спасителния план, финансиран от италианските кредитни институции, за да се предпази сектора от риска от още един банков колапс, съобщи БТА.

"ЕЦБ назначи Фабио Иноченци, Пиетро Модиано и Рафаеле Ленер като временни управители (...) , които ще имат задачата да гарантират стабилността на Каридже", се посочва в комюнике на ЕЦБ.

Решението идва, след като по-голяма част от членовете на управителния съвет, включително председателят Модиано и главният изпълнителен директор Иноченци подадоха оставка след неуспеха на увеличението на капитала. Регулаторният орган на италианския пазар спря търговията с акции на "Каридже" за един ден днес по молба на банката. Акциите на другите италиански банки се понижиха при новината, като италианският банков индекс спадна с 2,2%.

ЕЦБ, която наблюдава пряко десетте най-големи банки в Италия, нареди на "Каридже" да завърши плана си за увеличение на капитала си и да потърси сливане с по-силен партньор. Най-големият инвеститор в банката е италианското семейство Малакалца. То държи 27,6% от "Каридже", след като е инвестирало над 400 милиона евро за акции, които струват 20 милиона евро при сегашните цени на пазара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във