Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ настоява за създаване на схема за гарантиране на влоговете в еврозоната

Даниел Нуи

Еврозоната се нуждае от няколко мега банки, които да могат да се конкурират на световната сцена, а банките имат нужда от схема за гарантиране на влоговете. Това каза председателката на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм в Европейската централна банка Даниел Нуи, цитирана от "Ройтерс". 

Застраховката на влоговете се счита за ключ към стабилността на банките, но Германия не крие недоволството си от тези идеи. Берлин иска банките първо да изчистят балансите си, за да се гарантира, че германските данъкоплатци няма да плащат сметката за всякакви безотговорности в други държави от еврозоната, уточнява агенцията.

"Въпросът е: кога са рисковете достатъчно ниски? Според мен имаме достатъчно ограничени рискове, за да започне Европейската схема за гарантиране на влоговете. Сега е точното време да го настроите. Време е да помислим за някаква солидарност", коментира на свой ред Даниел Нуи пред журналисти в германската столица.

Според нея ниската рентабилност е един от най-големите рискове за сектора. Нуи вижда решение в създаването на по-големи и по-международни играчи чрез трансграничната консолидация на финансови институции. "Такива трансгранични сливания биха създали няколко големи европейски банки - да ги наричаме "европейски шампиони "- които след това биха могли успешно да се състезават на световната сцена", посочи Даниел Нуи. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във