Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ намекна за по-големи стимули още през юни

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ

Европейската централна банка е "напълно готова" да предостави по-големи стимули още през юни, за да подкрепи икономиката на еврозоната, която може да се свие с 10% тази година поради пандемията от коронавирус, показват протоколи от последното заседание на ЕЦБ.

Централната банка вече представи дълъг списък от мерки за смекчаване на рецесията, включително закупуване на облигации и заеми на стойност 1,1 трилиона евро при силно отрицателни лихвени проценти.

Банкерите обаче се опасяват, че това може да не е достатъчно. Аргументирайки се с това, че "V-образното" икономическо възстановяване (рязък спад, последван от рязък скок - бел. ред.) е малко вероятно, тъй като ограниченията за движение могат да бъдат продължителни, ръководството на Централната банка подчерта гъвкавостта в схемата за спешни покупки на облигации в размер на 750 млрд. евро. по време на кризата.

"Управителният съвет беше напълно готов да увеличи размера на програмата и да коригира нейния състав, както и да одобри потенциално други инструменти, ако в светлината на информацията, която стана достъпна преди заседанието му през юни, прецени, че мащабът на стимулите не достига необходимото “, казват от ЕЦБ.

През април членовете на банката не коригираха покупките на облигации, но протоколите подклаждат спекулации за възможен подобен ход на следващото заседание, което е насрочено за 4 юни. 

Анкетираните от "Ройтерс" анализатори очакват ЕЦБ да увеличи покупките на облигации с 375 млн. евро, а някои от тях прогнозират стойността да нарасне до 750 млн. евро.

Корпоративните облигации вече изгубиха инвестиционния си рейтинг. В протокола се казва, че секулациите за така наречените "паднали ангели" може да се увеличат, след като членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел изтъкна проблема. "Броят на облигациите тип "паднали ангели"  се увеличава, тъй като намаляването на корпоративните кредитни рейтинги е все по-осезаемо", е заявила Шнабел пред своите колеги, според публикуваните протоколи.

Скорошно проучване на агенция IHS Markit показа, че разрушителното въздействие на пандемията от коронавирус върху икономиката на еврозоната отслабва през май в резултат на започналото постепенно облекчаване на мерките, въведени от правителствата в региона. Индексът, измерващ общата бизнес активност се възстанови до 30.5 пункта от достигнатите 13.6 през април. Въпреки добрия резултат обаче, той остава далеч под важното ниво от 50 пункта - границата, отделяща растежа от свиването, но все пак дава и надежди, че спадът вероятно е оформил дъно през април.

Facebook logo
Бъдете с нас и във