Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ намали лихвения процент по депозитите за банките с 10 пункта до -0.5%

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри нов стимулиращ пакет, както се очакваше, като намали лихвените проценти и одобри нов кръг от покупки на облигации, за да подкрепи растежа на еврозоната и да спре притеснителния спад на инфлационните очаквания, предаде Ройтерс.

ЕЦБ намали с 10 пункта лихвения процент по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%, като също така ще възобнови покупките на облигации с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5%.

Новата програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", няма фиксирана крайна дата. „Управителният съвет очаква (закупуването на облигации) да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да засили въздействието на своите лихвени проценти“, посочват от ЕЦБ.

„Очаква се ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива. Прогнозата за инфлацията стабилно се доближава до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния хоризонт“, казват още от ЕЦБ.

Модалностите на новата серия от тримесечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) също ще бъдат променени, за да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране, да се гарантира безпроблемния трансмисионен механизъм на провежданата лихвена политика и по-нататъшно подпомагане на приспособимостта на новата парична политика.

ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във