Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ може да преглътне умерена рецесия

Роберт Холцман

Европейската централна банка вероятно ще трябва да допусне скромна рецесия, за да овладее ценовия натиск, ако се появят нови доказателства за ръст на инфлационните очаквания, заяви членът на управителния съвет на институцията Роберт Холцман. И добави, че той и колегите му "се надяват това да не се случи". Коментарът на председателя на Австрийската централна банка бе излъчен в късните вечерни часове на 24 юли по австрийската държавна телевизия ORF.

Паричните стратези на еврозоната оценяват въздействието на по-високите лихви след по-голямото им от прогнозите увеличение с 50 базови пункта на 21 юли. Председателят на ЕЦБ - Кристин Лагард - пък обеща да качва лихвените проценти толкова дълго колкото се налага, за да върне инфлацията на целевите 2% годишно.  

Холцман заяви също, че размерът на следващото лихвено увеличение ще зависи от промяната на икономическата перспектива на блока на еврото. И че тя ще определи дали то да е с нови 50 точки, с по-малка или с по-голяма стъпка.  

Икономическата активност на еврозоната е намаляла през юли за първи път от въведените пандемични карантини в началото на 2021-а, показват публикуваните в края на миналата седмица данни на "Стандард енд Пуърс глоубъл". Спадът е продиктуван от високата инфлация в общността, която оказва сериозен натиск върху покупателната способност на домакинствата. Компаниите също се гърчат под високите производствени разходи и недостига на персонал. Което повишава риска от рецесия в блока на еврото.  

Пазарните анализатори на "Стандард енд Пуърс глоубъл" са пресметнали, че индексът на активността в секторите на производството и на услугите на еврорегиона е паднал до 49.4 пункта през този месец в сравнение с 52 точки през миналия. Всички стойности под 50 пункта показват свиване на изследваните области.

Спад на активността е отчетен и в Германия, което се случва за първи път през тази година. Най голямото европейско стопанство е под сериозен инфлационен натиск, а войната в Украйна и проблемите с продоволствените вериги са понижили и доверието на бизнеса в икономическата перспектива на страната. Германският сектор на услугите се е свил за първи път от декември 2021-а, а индустриалната активност е паднала до най-ниската си стойност за последните повече от две години.

Според икономиста на "Стандард енд Пуърс глоубъл" - Пол Смит, тези числа засилват очакванията, че Германия клони към рецесия през второто полугодие на 2022-а. За Смит фактът, че френското стопанство не се е охладило през юли, не означава, че Франция не е заплашена от икономически спад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във