Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ избра ЕY и PWC за одитори на банките ни

Европейската централна банка е избрала две одиторски компании, които да проверят  състоянието на качеството на активите на шестте български банки, определени за целта от европейската институция. Избраните одитори  са Ernst&Young и PriceWaterhouse Coopers. Това научи "БАНКЕРЪ" от свой отлично информиран източник. На страницата на ЕЦБ информация по въпроса няма. От БНБ също отрекоха  да знаят нещо по въпроса. 

Според източника на  "БАНКЕРЪ"  PriceWaterhouse Coopers ще проверява двата ни най-големи трезора - "УниКредит Булбанк" и "Банка ДСК". А Ernst&Young ще влезе в Обединена българска банка, в Първа инвестиционна банка, в Централна кооперативна банка и в Инвестбанк.

По всяка вероятност Европейската  банка ще сключи договори за одитите директно с централите на двете одиторски компании, поясниха източници  от БНБ. Както  "БНКЕРЪ"писа още преди време, когато се заговори за тези проверки, централната ни банка няма думата при  избора на одиторските компании.

Резултатите от одитите трябва да бъдат обявени през юли. ЕЦБ не е посочила краен срок и така си е оставила резерв от време, коментират запознати.

На сайта на ЕЦБ са публикувани само често задавани въпроси, засягащи прегледа на качеството на активите и стрес-тестовете в шестте български банки. На първо място Банковият надзор на ЕЦБ уточнява, че те започват, след като държавата ни е поискала да се присъедини  към режима на тясно сътрудничество. Този процес според европейските правила предполага, че БНБ ще спазва всички насоки и препоръки, издадени от ЕЦБ, ще осигурява пълна информация за банките в България, която ЕЦБ може да поиска в рамките на прегледа на качеството на активите, както и да бъде създадено съответното национално законодателство, което задължава БНБ да прилага всички мерки, свързани с прегледа на качеството на активите и със стрес-тестовете. 

След изразеното желание на България за включване в режима на тясно сътрудничество ЕЦБ започва оценка на искането и подготовка за последващ анализ. БНБ подкрепя този процес. Тези процедури важат за страните, които не са въвели еврото, но желаят да се присъединят към Единния надзорен механизъм на ЕЦБ.

Веднъж установен, режимът на тясно сътрудничество означава, че някои кредитни институции в България, които са класирани като значими за банковата система, преминават под надзорна на ЕЦБ чрез инструкции към БНБ. Кредитните институции, които не са класирани като значими, остават под надзора на БНБ, а ЕЦБ упражнява съответен  контрол.

Банките, подлежащи на преглед на качеството на активите, са избрани на база на няколко  критерия: размер на активите, рисков профил и общо значение за националната икономика. Това означава да се вземат предвид няколко елемента, като например бизнес модела на институцията, нейното вътрешно управление и управлението  на риска, рисковете за капитала и рисковете за ликвидността и финансирането или неговата взаимосвързаност с останалата част от финансовата система.

Банковият надзор на ЕЦБ уточнява, че на по-късен етап може да се вземе предвид и придобиването на "Банка Пиреос България" от "Юробанк България" АД (Пощенска банка). Ако се установи, че новата структура е значима за българския пазар, тя ще бъде  присъединена  към групата  на шестте  банки и оценена по съответния начин.

Цялостната им оценка  ще бъде водена от ЕЦБ, а  БНБ ще участва в процеса, като подпомага ЕЦБ при провеждането й.

Методологията, която ще се използва за прегледа на качеството на активите, е одобрена от ръководството на ЕЦБ.

Методологията, която трябва да се използва за стрес-теста, е същата, която бе приложена за банките, подложени на стрес-теста на ЕБО през 2018 година. 

Междувременно се чуха окуражителни гласове от Европейската комисия  за бъдещото ни присъединяване към еврозоната, но все пак далече от прекален оптимизъм.

“Въвеждането на еврото в България може да стане най-рано през 2022 г.”, заяви преди дни заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Рига Той допълни, че първо през лятото страната трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II, или в  т. нар. чакалня за еврозоната.

“За да се случи това, трябва да се получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина да получите  отказ”, подчерта той и допълни, че ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система  на  България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. “Но след това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. През първите две трябва да се  покрият  маастрихтските критерии, а в следващата година  ще се направи  оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности”, допълни още Домбровскис.

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във