Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ избра директора на френската централна банка да ръководи пазарните й операции

Имене Рахмуни-Русо

Европейската централна банка назначи Имене Рахмуни-Русо, директорът на френската централна банка, за ръководител на дирекция „Пазарни операции“ - ключова роля в прилагането на паричната политика след възобновяването на количественото облекчаване.

Рахмуни-Русо ще поеме длъжността генерален директор по пазарните операции от 1 февруари 2020 г., заменяйки дългогодишния директор Улрих Биндсейл, който сега ръководи пазарната инфраструктура и плащанията в ЕЦБ.

43-годишната Рахмуни-Русо управлява пазарите в Банката на Франция от 2014 г. Тя контролира управлението на валутните резерви, валутните операции и предоставянето на инвестиционни услуги на чуждестранни централни банки и международни организации. Работила е в ЕЦБ между 2001-2004 г.

Становището на Изпълнителния съвет - при новия президент Кристин Лагард - поставя французойката в центъра на ежедневното прилагане на паричната политика. Решението от септември да се закупят облигации, докато инфлацията твърдо се върне към желаното ниво от малко под 2%, показа че някои членове на Управителния съвет са готови да подкрепят още по-задълбочено намаляване на лихвените проценти, а други са изразили притеснения за намаляване на лихвите като цяло заради опасността от все по-неблагоприятни последици за икономиката. Разделението помрачи последните седмици на Драги преди раздялата с поста на 31 октомври и постави неговия наследник под натиск да поправи нещата, докато еврозоната се бори с влошаващото се забавяне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във