Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ иска банките да ускорят подготовката за Брексит без сделка

Банките в Обединеното кралство изостават значително в графика си за преместване на допълнителни служители и ресурси в Европейския съюз, в случай, че Великобритания напусне блока на 31 октомври без споразумение, съобщиха от Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Много базирани в Лондон банки трябва да разширят своите операции в ЕС, за да продължат да работят в блока след Брексит, съгласно планове, договорени с ЕЦБ. Но Централната банка заяви, че финансовите институции са преместили „значително по-малко дейности, функции и служители“ от своите операции в ЕС, отколкото първоначално е било предвидено. „ЕЦБ сега очаква банките да ускорят изпълнението на своите планове“.

ЕЦБ изисква английските банки да разполагат с достатъчно средства, за да гарантират, че могат да се справят с потенциални загуби в своите европейски подразделения. Банките в региона започнаха да създават дъщерни дружества.

ЕЦБ заяви, че „плановете за действие в извънредни ситуации за сценарий без сделка“ трябва да бъдат изцяло приложени, включително подготовка за ситуация, при която активите на Обединеното кралство вече не са обхванати от правилата на ЕС. От там добавиха, че някои банки не отговарят на надзорните очаквания и не могат да продължат да разчитат до такава степен на обслужването на клиенти от клоновете в Кралството.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във