Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Инвеститорите в биткойн може да загубят всичките си пари

Член на управителния съвет на Европейската централна банка заяви, че инвеститорите в биткойн трябва да бъдат готови да загубят цялата си инвестиция. Това е поредното подобно предупреждение от централен банкер за волатилността на криптовалутите.

„Както британският финансов регулатор заяви преди няколко седмици, ако хората искат да инвестират в биткойн, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари - това със сигурност е моето мнение“, каза Габриел Махлуф, член на управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на ирландската централна банка.

През януари финансовият регулатор на Обединеното кралство също заяви, че инвеститорите в биткойни биха могли „да загубят всичките си пари“. Биткойнът и другите криптовалути са „високорискови, спекулативни инвестиции“ и трябва да се третират като такива, каза финансовият орган на Великобритания.

Представители на ЕЦБ все по-често призовават инвеститорите да внимават, когато купуват и държат криптовалута.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард на свой ред призова за глобална регулации на криптовалутите. Според Лагард в някои случаи биткойнът е бил използван за пране на пари. Шефката на ЕЦБ настоя "всички вратички за подобни схеми да бъдат затворени".

"Биткойн е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари", заяви Лагард.

Според привържениците на дигитални монети обаче, биткойн може да се превърне в това , което бяха Tesla , Facebook и Google през последното десетилетие. Анализатори казват, че подобно на тези компании, които са технологични мрежи, така и биткойнът е мрежа - само че парична.

Facebook logo
Бъдете с нас и във