Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Инфлацията достигна своя връх и ще се забави през 2022 г.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви в петък, че е малко вероятно да се повишат лихвените проценти през следващата година. Все пак Лагард увери, че  ЕЦБ ще предприеме действия за борба с повишената инфлация, ако това стане необходимо.

"Когато условията за повишаване на лихвите са изпълнени, ние няма да се поколебаем да действаме“, каза Лагард.

Коментарите на французойката идват само дни, след като бе отчетено, че потребителските цени в еврозоната са се повишили с 4,9% през ноември – най-бързият темп от създаването на общата европейска валута. Още по-голям скок бе отбелязан в Германия - с 6 процента.

Лагард определи текущия скок на цените като временен и каза, че не е подходящо да се сравнява Европа със САЩ, където вече има индикации за покачване на лихвите през следващата година.

Инфлацията може да е достигнала своя връх и ще се забави през следващата година, когато се облекчи натиска от цените на енергията, обясни Кристин Лагард.

В отделно изявление холандският централен банкер Клаас Нот, който е член на борда на ЕЦБ, не изключи увеличение на лихвените проценти през 2023 г.

Тъй като евентуално повишение на лихвите е в по-далечна перспектива, сега фокусът е върху срещата на ЕЦБ на 16 декември, на която трябва да определи бъдещето на нейните стимулиращи мерки и да представи актуализирани прогнози за икономически растеж и инфлацията.

Централната банка на еврозоната вече заяви, че ще започне да свива пандмичната програма за изкупуване на активи на стойност 1,85 трилиона евро през март 2022 г. и ще „рекалибрира“ други инструменти, за да запълни празнината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във