Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Икономиката на eврозоната няма да се възстанови поне до 2021 г.

Икономиката на страните от еврозоната няма да се върне към нивата си от преди пандемията поне до 2021 г. За това предупреди главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, съобщава New Europe.

"Към днешна дата изглежда малко вероятно икономическата активност на региона да се върне на нивото си преди 2021 г. Това може да стане и по-късно", казва Лейн пред испанския вестник El País.

Икономистът отбеляза, че институцията непрекъснато наблюдава ситуацията и че може да коригира всички свои инструменти, ако е необходимо, включително програмата за спешно закупуване на облигации в размер на 750 млрд. евро.

"Ако видим, че финансовите условия са твърде тежки или натискът върху отделните пазари на облигации не отговаря на икономическите предпоставки, можем да коригираме размера или продължителността на покупките си, които така или иначе има възможност да разпределим гъвкаво във времето", каза още Лейн.

Икономиката на еврозоната претърпя най-голямата икономическа криза в своята история, след като коронавирусът наложи стотици ограничения, блокирайки работата на голяма част от бизнеса. Последните данни на "Евростат" сочат, че през първите три месеца от годината икономическата активност в региона се е свила с най-бързите си темпове от 25 години насам. 

От януари до март БВП на еврозоната е спаднал с 3,8 на сто в сравнение с края на 2019-а. На годишна база икономиката на региона се понижи с 3,2% след ръст от 1% към края на миналата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във