Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ и "Уникредит" спорят за капитала и за присъствието в Русия

Акциите на "Уникредит" поевтиняха на 7 ноември след репортажа за напрежение между единствената италианска банка, която регулаторите смятат за значима в глобален план, и надзорниците на ЕЦБ.

Добре информирани източници съобщават за сериозен конфликт между Европейската централна банка и "Уникредит" заради плановете на италианския кредитор да изплати щедри дивиденти на акционерите си и заради провала му да се изтегли окончателно от Русия. Напрежението се трупа откакто през април 2021-а Андреа Орсел стана главен изпълнителен директор и очерта агресивна стратегия за реформиране на операциите на италианската банкова група и за превеждане на по-големи суми на инвеститорите. 

Двете страни са изложили противоположните си мнения в поредица от писма, твърди запознато с въпроса лице, което допълва, че отношенията са "доста напрегнати". "Уникредит" се оплаква, че ЕЦБ непрестанно е създавала пречки и е давала указания по време на стратегическото реформиране на банката. Докато "публично обявената подкрепа" на регулаторите е "показателна за доверието, което те имат в "Уникредит".

Сблъсъкът е сигнал и за по-твърдата позиция на ЕЦБ към капиталовите планове на кредиторите от еврозоната в условията на очертаващата се рецесия. Италия и Германия - двата най-големи пазара на "Уникредит" - се очаква да пострадат най-тежко от европейската енергийна криза заради дълбоката им зависимост от руски газ в миналото. Според добре запознатите с дискусиите източници, ЕЦБ се е противопоставила на ангажимента на италианския кредитор да разпредели 16 млрд. евро между акционерите до 2024-а, защото това противоречи на официалните указания, че "банките не трябва да определят политиките за дивидентите в абсолютни стойности". Орсел обаче, вместо да се сниши, е възразил, че има възможност да плати повече на акционерите без да отслаби значимо банковия баланс благодарение на сравнително високите капиталови равнища и коефициент на капиталова адекватност от 15.4% от претеглените спрямо риска активи.

Сериозно напрежение има и заради провала на "Уникредит" да скъса отношенията си с Русия. Италианската банка (както и австрийската "Райфайзен"), развива широка дейност в страната. ЕЦБ смята руските операции за нежелан източник на риск и настоява "Уникредит" да напусне окончателно Русия, където е ангажиран капитал в размер на 2.4 млрд. евро. Орсел обаче не иска да продава на пожар на местни олигарси, както постъпи френската "Сосиете женерал" и загуби 3.1 млрд. евро. Вместо това той води преговори с потенциални купувачи в Китай, Индия и Турция, а европейските централни банкери, на свой ред, искали редовни отчети за напредъка им.

Официални представители на ЕЦБ са били разочаровани също от липсата на информация от Орсел по време на първоначалните му разговори с италианското правителство за потенциалното придобиване на местния съперник "Банка Монте дей Паски ди Сиена". "Уникредит" накрая се отказа от сделката, а Орсел твърди, че е давал на надзорниците толкова информация колкото и предшественикът му Жан-Пиер Мюстие, но по различни канали.

Орсел превърна по-високата възвръщаемост на капитала в ключов стълб на своята стратегия. Италианският кредитор е напът да разпредели 3.75 млрд. евро под формата на дивиденти и покупки на собствени акции през тази година. Това е в противоречие с по-предпазливата стратегия на Мюстие, който акцентираше върху редуцирането на лошите заеми, орязването на разходите и засилването на капиталовата база. Акциите на "Уникредит" се повишиха с над 45% след пристигането на Орсел - бивш шеф на инвестиционните банкови услуги на "Ю Би Ес" - изпреварвайки мнозинството европейски конкуренти. Италианците очакват да реализират рекордна чиста печалба от 4.8 млрд. евро и да генерират основен капитал от над 6 млрд. евро през тази година. "Уникредит" почти е преполовила необслужваните си заеми - от 5% през 2019-а до 2.8% през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във