Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Гражданите и фирмите увеличават търсенето на кредити

Банките от еврозоната очакват търсенето на корпоративни заеми да нарасне през третото тримесечие на година. Очаква се само умерено затягане на кредитните стандарти и критериите за одобрение на кредитополучателите, заяви Европейската централна банка.

ЕЦБ не отчита сериозно затягане на изискванията към кандидатите за финансиране през тази година, след като банките силно завишиха стандартите си през белязаната от коронакризата 2020 година. Другата тенденция е, че бизнесът в зоната на единната валута е изострил апетита си към получаване на банкови кредити и все повече заявява намерения да прави инвестиции.

Проучването на ЕЦБ бе публикувано точно преди срещата на управата на банката, която ще се състои в четвъртък. Очаква се обаче тя да е доминирана от промените на инфлационните цели на Европейската централна банка. 

Позицията на Франкфурт е, че недостигнатите инфлационни цели в еврозоната през последните години може да изискват по-силни или по-постоянни стимули. Нагласите на експертите са, че ЕЦБ няма да промени стимулиращата си политика, но ще удължи програмите за стимули до достигането на целта от 2% инфлация в еврозоната.

При ипотечните кредити се очаква кредитните стандарти да останат като цяло стабилни, добавя ЕЦБ.

Според проучването банките очакват по-нататъшно увеличение на търсенето на заеми както от фирми, така и от домакинства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във