Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ готова да предприеме "подходящите мерки" срещу коронавируса

Кристин Лагард

Европейската централна банка е готова да предприеме "подходящите мерки" срещу рисковете, свързани с разпространението на коронавируса, предаде Financial Times. Бързо разрастващата се епидемия разруши финансовите пазари и наруши международните вериги за пътувания и доставки, подхранвайки опасенията, че това ще се отрази на икономическия растеж през настоящата година. "Ситуацията с коронавируса се развива бързо и създава рискове за икономическите перспективи и функционирането на финансовите пазари", се казва в изявление на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард. "Готови сме да предприемем необходимите подходящи и целенасочени мерки, съизмерими с основните рискове", посочва Лагард.

Управителният съвет на ЕЦБ трябва да проведе следващото си заседание по парична политика във Франкфурт на 12 март. През последните години банката въведе безпрецедентни стимулиращи мерки за укрепване на икономиката в еврозоната и засилване на упорито ниската инфлация. Тя определи лихвите на рекордно ниски нива, предложи евтини заеми на банките и купи над 2,6 трилиона евро в корпоративни и държавни облигации.

Сега анализаторите предполагат, че централната банка може да намали лихвения процент по банковите депозити още по-дълбоко в отрицателна територия или да увеличи месечните си покупки на облигации. Други казват, че през следващата седмица ЕЦБ може да предложи по-щедри условия по схемата за целевите операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO), за да насърчи кредитирането на малките и средни предприятия - уязвими пред търговските рискове, причинени от вируса.

Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия също посочиха, че са готови да предприемат действия, ако коронавирусът продължава да застрашава световната икономика. Банката на Япония също се стреми да облекчи притесненията, казвайки по-рано, че „ще се стреми да осигури достатъчно ликвидност и да гарантира стабилност на финансовите пазари“.

Коронавирусът, тръгнал от Китай в края на миналата година, сега е убил повече от 3 000 души и е заразил около 90 000, разпространявайки се с бърза скорост по целия свят.

На 2 март Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за глобалния БВП с половин процент до 2.4% - най-ниският процент от финансовата криза през 2008 г. насам. Перспективите пред Китай бяха кардинално преразгледани. Страната ще понесе основната тежест от икономически спад през тази година - растежът ще падне под 5% преди да се възстанови до над 6 на сто през 2021 г. Ако прогнозата за 2020 г. се сбъдне, това ще бъде най-слабият ръст в Китай от 1990 г. насам.

Днес министрите на финансите и централните банкери на страните от Г-7 ще обсъждат ситуацията с коронавируса и влиянието му върху икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във