Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Евробанкнотите не пренасят коронавирус

Евробанкнотите не представляват особен риск за заразяване с коронавирус при докосване. Това заяви известният италиански икономист, член на Изпълнителния комитет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета, цитиран от вестник Il messaggero.

Панета представи резултатите от редица независими изследвания на европейски лаборатории, според които коронавирусът оцелява много по-добре върху плоски повърхности, изработени от стомана и метал, отколкото върху порест материал на базата на памук. По думите му евробанкнотите са именно такива - отпечатани върху чиста хартия от памучни влакна.

"Въз основа на съвкупността от наличните данни може да се каже, че банкнотите не представляват особен риск от гледна точка на инфекцията, особено в сравнение с други предмети от други материали, на повърхността на които вирусът оцелява много по-дълго", посочва Панета. 

Членът на Изпълнителния комитет на ЕЦБ подчертава, че коронавирусът издържа на други повърхности от "10 до 100 пъти" по-дълго, отколкото на евробанкнотите.

По-рано беше съобщено, че COVID-19 може да се запази на различни повърхности, включително пластмаса и асфалт, до три до четири дни. Данните за температурите, които унищожават вируса са все още противоречиви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във