Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ даде заявка, че няма да се съобрази с Германския върховен съд

Европейската централна банка направи сериозна заявка, че няма да се съобрази с решенията на Германския върховен съд за преразглеждане на програмата за покупка на активи. ЕЦБ заяви в четвъртък, че отговаря само пред институциите на Европейския съюз и подчерта, че е решена повече от всякога да продължи с програмата си за стимули.

Във вторник (5 май) Германският върховен съд зададе тона на безпрецедентен спор, като постанови , че ЕЦБ е превишила правомощията си при програмата за над 2 трлн. евро за покупки на държавни облигации, която е в сила от 2015 г., и даде на банката три месеца, за да докаже, че нейните действия са необходими и пропорционални. В противен случай Бундесбанк ще трябва да напусне схемата за "количествени облечения".

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви във видеоконференция с Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, че германският съд няма правомощия спрямо ЕЦБ и че банката дава отговори само пред Европейския парламент.

Изявлението е ключово, защото Съдът на Европейската общност вече излезе с решение в подкрепа на програмата за покупка на държавни облигации. 

"Ние оставаме по-решителни от всякога да гарантираме подкрепящи финансови условия във всички сектори и държави, за да позволим на този безпрецедентен шок да бъде абсорбиран", заяви Де Гиндос и добави, че ЕЦБ е готова да направи допълнителни корекции в мерките на паричната й политика, ако види, че мащабът на стимулите е по-малък от необходимото.

ЕЦБ попада под юрисдикцията на Съда на Европейските общности, акцентира той, с което даде заявка, че европейският регулатор може би изобщо няма да се ангажира с постановлението на немския съд.

Прякото ангажиране с решението на германския съд би означавало, че ЕЦБ приема неговата юрисдикцията, така че банката ще разчита на Бундесбанк за решаване на случая, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Германски депутати търсят начин за изпълнение на съдебното решение. Те разработват и механизъм, чрез който да изискват от Бундесбанк редовен отчет за нейната дейност. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във