Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ: Банките трябва да са правно обвързани с планове за климата

Банките от еврозоната трябва да бъдат правно обвързани да приемат планове, които определят как те ще намалят излагането си на рисковете, свързани с климата, през следващите 30 години, настоя членът на борда на Европейската централна банка Франк Елдерсон.

ЕЦБ оказва натиск върху 114-те банки, които се следят за адресиране на рисковете, произтичащи от изменението на климата - като опасности, свързани с времето, както и новите правила, насочени към ограничаване на вредните емисии, съобщава "Ройтерс".

Правомощията на ЕЦБ като надзорен орган са ограничени от европейското и националното законодателство, напомня Ройтерс. Това в миналото поставяше ЕЦБ в затруднено положение, например когато се опитваше да принуди банките да се освобождават по-бързо от лошите кредити и се сблъскваше с противопоставяне от страна на членовете на Европейския парламент.

Европейската централна банка вече изрази безпокойство, че кредитните институции изглеждат неподготвени за задаващите се коренни промени, налагащи се от честите климатични аномалии и от мощния ценови ръст на въглеродните емисии. Зад кулисите ЕЦБ увеличава натиска над финансовия бранш да влезе в крак с новата реалност. Залозите са високи и банките, които не издържат "изпитите", ще трябва да заделят повече капитал, оставяйки по-малко средства за акционерите. 

Банковият председател Кристин Лагард каза още през юли, че "значително мнозинство" от банките, контролирани от надзорното звено на ЕЦБ "не оправдават" очакванията. Собствен анализ на институцията показал, че самите кредитори са признали, че 90% от климатичните им доклади или не отговарят или само частично удовлетворяват изискванията на надзора.   

Още през март ЕЦБ обяви, че започва първия по рода си климатичен стрес тест.  Този всеобхватен тест има за цел да оцени излагането на банките от еврозоната на бъдещи климатични рискове, като анализира устойчивостта на техните контрагенти при различни климатични сценарии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във