Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР затваря офисите си в Москва и Минск

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е в процес на затваряне на офисите си в Москва и Минск, съобщиха от институцията.

Банката остро осъжда войната в Украйна и решението за затварянето на офисите е "неминуема последица" от действията, предприети от Русия с помощта на Беларус, се посочва в комюникето. "Продължаваме да предлагаме неизменна подкрепа на Украйна и вече одобрихме първоначален пакет от 2 млрд. долара за Украйна и други страни, засегнати от войната", отбелязват от Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Европейската банка за възстановяване и развитие е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация. Акционери в нея са 68 държави и две междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка.

Чрез своята дейност ЕБВР подпомага прехода към пазарни икономики в почти 40 държави от Централна Европа до Централна Азия, Западните Балкани, Югоизточното Средиземноморие, плюс Западния бряг и ивицата Газа, явявайки се най-големият едностранен инвеститор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във