Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР СТАВА АКЦИОНЕР В ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛЕНИЯТА

Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) има намерения да купи акции от електроразпределителните дружества (ЕРП) в страната, които са собственост на германската компания Е.ОN (притежаваща дружествата във Варна и в Горна Оряховица) и на австрийската EVN (собственик на ЕРП-тата в Стара Загора и в Пловдив). Това заяви при посещението си в България през седмицата директорът на банката за Югоизточна Европа Оливие Декамп.
Според подписаните в края на миналата година приватизационни договори, собствениците на ЕРП-тата могат да ползват финансиране и влизат в съдружие с европейската финансова институция.
Освен придобиването на дялове от енергийните дружества ЕБВР предвижда да инвестира в развитието на транспортната инфраструктура у нас, в частния сектор и да подкрепи финансово местното самоуправление. Банката е готова да вложи до 40 млн. евро в летищата в Бургас и Варна, както и над 100 млн. евро за модернизацията на железопътния транспорт.
В началото на декември EБВР ще подпише споразумение и за осигуряването на 157 млн. евро за изграждането на нова централа на площадката на ТЕЦ Марица-изток 1. Това е един от най-големите енергийни проекти в страната, като стойността му надхвърля 916 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във