Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР сменя директора си за България

Европейската банка за възстановяване и развитие определи нов директор за България. Това е Марк Дейвис, който ще заеме поста си на 1 април. Дейвис ще наблюдава българските проекти на банката от офиса ѝ в Букурещ, като ще отговаря и за Румъния. Той сменя Матео Патроне, който ще оглави офиса за Източна Европа и Кавказ, съобщиха от банката. Специално за България до момента отговаряше Лариса Манастирли.

Главната задача на новия шеф ще е да помогне за подобряване на конкурентоспособността на икономиката на страната  посредством съвети и подкрепа за реформите, посочват от банката.

"ЕБВР и екипите й на място и в Лондон ще работят за засилване на конкурентоспособността на местните  икономики и за тяхната регионална и международна интеграция. Искаме да помогнем за изграждането на икономики, които допринасят за хората", посочи  Дейвис.

Банкерът, който е доктор по икономика, в момента е съветник на вицепрезидента на банката Ален Пилу и има опит с проектите на банката в Армения, Молдова, Украйна и Казахстан. Преди това той е работил в Световната банка, в Goldman Sachs в Москва и в "Morgan Stanley" в Лондон. Дейвис се присъединява към екипа на ЕБВР като ръководител на институцията за Армения. 

До момента ЕБВР е инвестирала почти 3.9 млрд. евро в България, от които 185 млн. евро миналата година.

Неотдавна банката съобщи, че прекратява финансирането на проекти, свързани с въглищната енергетика, и се насочва изцяло към чиста енергия и екопроизводства.

ЕБВР е собственост на Европейската инвестиционна банка, на  ЕС и на още 40 държави и е създадена, за да предоставя финансиране за банки, индустрии и бизнеси. Тя работи и с компании от публичния сектор за подпомагане и  преструктуриране на държавни фирми, за   подобряването на комуналните услуги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във