Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР ще отпусне заем до 85 млн. евро на концесионера на Летище София

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне заем в размер до 85 млн. евро на концесионера на Летище София - консорциума "Соф кънект". Очаква се заемът да бъде одобрен на 2 декември.

Според документацията, налична на сайта на банката, целта на проекта е по-широкото участие на частния бизнес в инфраструктурния сектор в България. Проектът ще включва модернизация и надграждане на стратегическата летищна инфраструктура в страната.

От ЕБВР оценяват концесията на столичното летище като забележителна сделка с частния сектор, тъй като навлизането на частен оператор ще увеличи капацитета на аеропорта, ще доведе до подобряване на услугите, технологиите и съоръженията на летището, а това ще допринесе за бъдещия растеж на въздушния транспорт в България.

ЕБВР уточнява, че въпросният кредит е за проектно финансиране и ще бъде част от по-широк пакет от заеми, предоставени съвместно с други международни финансови институции и търговски банки.

Целият проект се оценява на 250 млн. евро. 

"Заемът ще осигури дългосрочно финансиране за дълготраен инфраструктурен актив. Подобно финансиране не е лесно достъпни от местните кредитните инситуции в България или от международни търговски банки в настоящата кризисна пазарна среда. Като се има предвид, че проектът ще бъде първата широкомащабна инфраструктурна концесия в страната, присъствието на ЕБВР в процеса е от ключово значение за осигуряване на успешно изпълнение на проекта", посочва банката. 

Концесионерът "Соф кънект" е обединение между базирания в Париж фонд Meridiam и строителния гигант Strabag. Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. 

Според предложената от правителството актуализация на Бюджет 2020 обаче през тази година в хазната няма да влезят планираните 660 млн. лв. от концесионна такса на Летище "София"

Стратегията, с която консорциумът "Соф Кънект" спечели концесионния търг, предвижда увеличаване на пътниците до 8.8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили. Нагласите са пътниците на софийския аеропорт да нараснат до 2030 г на 12.3 милиона.

Тогава ще се направи и най-голямата инвестиции в изграждането на нов - трети терминал. Той ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във