Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР ще инвестира 1,1 млрд. евро в Западните Балкани

Европейската банка за възстановяване и развитие планира да инвестира най-малко 1,1 млрд. евро в инфраструктурата, енергетиката и частния сектор в Западните Балкани тази година, заяви високопоставен служител на ЕБВР.

"Ние инвестирахме 1,1 милиарда евро през 2018 г. в шестте страни от Западните Балкани и планът за тази година е да инвестираме поне същата сума, ако не и повече", каза генералният секретар на ЕБВР Ензо Куотрокиоче в интервю за "Ройтерс''.

Банката ще проведе годишната си среща и бизнес форум в Сараево на 8-9 май, на която лидерите от шестте страни ще обсъдят икономиките си и как да ги свържат. "Срещата в Сараево поставя акцент върху Босна и Херцеговина и региона като цяло," каза Куотрокиоче. "От една страна, това е политическа инициатива, а от друга страна, ще се надяваме това да даде плод по отношение на трансграничните проекти, което наистина е необходимо".

ЕБВР помага в приватизацията на компании в региона и финансирането на малки и средни предприятия. Банката се фокусира върху енергийни проекти, особено свързани със зелената енергия, след като одобри през декември нова енергийна стратегия с пълна забрана на въглищни проекти.

"По отношение на енергийната стратегия ще се съсредоточим върху възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Страните от региона разчитат на въглища до 70% от производството на електроенергия, с изключение на Албания." каза Куотрокиоче.

По отношение на инфраструктурните проекти, ЕБВР досега е предоставила на Босна само 550 милиона евро за изграждането на коридора, свързващ Будапеща с хърватското пристанище Плоче. Общата стойност на коридора е 3 милиарда евро.

"По наши собствени стандарти, това е много голям проект," каза Куотрокиоче, добавяйки, че досега ЕБВР е инвестирала 900 милиона евро в него. Той подчерта, че след като миналата година инвестира 200 млн. евро в проекти в Босна, банката ще инвестира още 300 млн. евро през тази година като половината от тях ще отидат за инфраструктурни проекти.

Европейската банка за възстановяване и развитие е финансова институция, която използва инвестиции като инструмент за развиване на пазарна икономика в 27 страни от Централна Европа до Централна Азия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във