Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР СЕ РАЗДЕЛИ С АКЦИИТЕ СИ В ПИБ

През седмицата ЕБВР успешно приключи сделката по продажбата на 20-процентния си акционерен дял в Първа инвестиционна банка. Както в. БАНКЕРЪ писа, по 10% от акциите на банката са закупили два инвестиционни фонда. Това са Гроув Мениджмънт и Хилсайд Апекс Фънд. Детайлите по сделката са търговска тайна, но според някои банкери ЕБВР е получила за дела си около 22 млн. евро.
Ако тази сума е точната, тя е над четири пъти по-голяма от инвестицията, която през 1997 г. Европейската банка направи в капитала на ПИБ. Такава възвръщаемост е изключително висока за подобни сделки и като че ли е присъща единствено за инвестициите на ЕБВР в български кредитни институции. Ще припомним, че през 1997 г. Европейската банка вложи в капитала на ОББ 1 млн. щ. долара и придоби 35% от капитала й, а няколко години по-късно взе за своя дял 70 млн. щ. долара.
В момента Европейската банка притежава акции в две български кредитни институции. Тя е собственик на 15% от капитала на ЮНИОНБАНК и на 19.71% от ПроКредит банк.
След приключването на сделката по продажбата на дела на ЕБВР в капитала на ПИБ новите акционери на българската кредитна институция ще се включат в планираното преди шест месеца увеличение на акционерния й капитал. В момента той е 10 млн. лв. и вероятно до половин година ще бъде удвоен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във