Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР с по-мрачна прогноза за българската икономика

Европейската банка за възстановяване и развитие влоши прогнозната си за българската икономика през 2020 г. ЕБВР очаква спад на БВП от 5.5% през тази година, което е влошаване с 0.5% спрямо предишната й прогноза.  

Според ЕБВР българската икономика ще отчете растеж от 3% догодина. Прогнозната на банката обаче отново е влошена в сравнение с предишните й оценки, които предвиждаха възстановяването да започне с 4% ръст на БВП. 

Производството в Централна Европа и балтийските държави се очаква да спадне с 4,4% през 2020 г., като възстановяването ще бъде 3,5% през 2021 г. Тази прогноза предполага постепенно нормализиране на дейността, известно възстановяване на външното търсене и тласък чрез финансови средства от Европейския съюз.

Строгите ограниченията за пътуване, които оказаха голямо влияние върху туристическите сезони, сринаха растежа в южната част на Европейския съюз през 2020 г. ЕВБР очаква БВП в региона да спадне с 6,5% през 2020 г., с частично възстановяване от 3,3% през 2021 г. . 

Прогнозната е икономиката в региона на Западните Балкани да свие с 5,1% през 2020 г. поради колапс в туризма в Албания и Черна гора, смущения в световните вериги за доставки и по-ниско промишлено производство, спад на притока на преки чуждестранни инвестиции и паричните преводи. Ръстът на БВП може да се възстанови до 3,4% през 2021 г.

Брутният вътрешен продукт на Русия да намалее с 4,5% през 2020 г. в резултат на кризата Covid-19 и спада в цените на петрола, прогнозира банката. Въвеждането на Националния план за икономическо възстановяване обаче спомогна за смекчаване на някои от негативните ефекти и през 2021 г. се очаква възстановяване от 3,0%, в зависимост от цените на петрола.

Очаква се турската икономика да се свие с 3,5% през 2020 г., след спад на външното търсене, който доведе до колапс на износа. Вътрешните ограничения и сътресенията във веригата за доставки нараняват секторите на услугите и производството. Ръстът на БВП може да достигне до 5,0% през 2021 г., прогнозира ЕБВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във