Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР отпусна 50 млн. евро на Райфайзен Лизинг България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Райфайзен Лизинг България ООД, подписаха ново кредитно споразумение в размер на 50 млн.евро, чиято цел е да улесни достъпа на малките и средни предприятия до финансиране.

В рамките на споразумението, Райфайзен Лизинг ще може да отпуска нови кредити, предназначени за закупуване на оборудване, товарни автомобили и ремаркета, леки и лекотоварни автомобили.

Това е третата кредитна линия от ЕБВР за Райфайзен Лизинг България, като предходните две с общ размер от 40 млн. евро, вече бяха усвоени успешно.

"Този нов заем идва в момент, в който секторът се съживява след финансовата криза, а търсенето на лизингово финансиране се възстановява. За нас е удоволствие да продължим партньорството си с Райфайзен Лизинг – един от най-силните играчи на лизинговия пазар в България", заяви директорът на ЕБВР за България Лариса Манастърли.

"Благодарение на традиционно доброто ни сътрудничество с ЕБВР и други европейски финансови институции, подкрепяме местния бизнес. В рамките на предходното ни споразумение с ЕБВР сме отпуснали лизингово финансиране на повече от 250 български компании за 20 милиона евро. С новия заем ще увеличим подкрепата си за развитието на малките и средни предприятия в страната“, обясни Добромир Добрев, заместник председател на УС на Райфайзенбанк България.

ЕБВР е сред най-големите институционални инвеститори в България. До момента банката е инвестирала над 3.4 милиарда евро в повече от 230 проекта в страната. Приблизително 80% от инвестициите на банката в България са в частния сектор. Общият размер на финансирането, което ЕБВР е отпуснала до момента на дружествата от групата Райфайзен в България, възлиза на повече от 130 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във