Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР отпусна 150 млн. евро за жп линията от Истанбул до България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска заем от 150 милиона евро на Турция за изграждането на 67-километров участък от високоскоростната жп линия от Истанбул до българо-турската граница. Финансирането беше одобрено от директорския борд на 10 ноември, а споразумението бе подписано по-рано тази седмица.

Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции обмисля паралелно финансиране, докато турското правителство ще осигури останалите средства, необходими за инфраструктурния проект на стойност 640 милиона евро.

Двурелсовият участък Испартакуле - Черкезкой е част от електрифицираната железопътна линия Халкали -Капъкуле, съфинансирана със средства на ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA). 

Линията е част от трансевропейската транспортна мрежа на ЕС и ще осигури безопасен, устойчив и нисковъглероден пътнически и товарен транспорт до и от ЕС, подобрявайки свързаността и търговията. Освен това заемът допълнително ще подпомогне прехода на Турция към нисковъглеродна икономика, отбелязва ЕБВР.

"Очаква се проектът да подобри вътрешната и трансграничната свързаност на Турция и също така е важна възможност за подхранване на нашето продуктивно партньорство с ЕБВР за бъдещето“, заяви министърът на финансите на Турция Лютфи Елван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във