Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР отпуска нов заем на българския производител "София Мед"

Централата на Европейската банка за възстановяване и развитие

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя заем от 20 милиона евро на водещия български производител на мед "София Мед" АД.

Средствата ще позволят на "София Мед" да разшири производството на ленти от мед и медни сплави, главно в отговор на нарастващото търсене на мед в зелени приложения, вариращи от електронна мобилност до възобновяема енергия.

Инвестициите, финансирани от ЕБВР, включват две пещи за отгряване, нов агрегат за студено валцуване, както и други инвестиции, увеличаващи производителността в крайните етапи на производство.

Като част от ангажимента, ЕБВР ще подкрепи и "София Мед" в разработването и прилагането на нисковъглеродна стратегия за привеждане на операциите в съответствие с целите на Парижкото споразумение за изменението на климата, съобщават от банката.

"София Мед" е клиент на ЕБВР от 2012 година. Фирмата се занимава с производство на валцовани и пресовани продукти от мед и медни сплави. Базираната в столица компания е част от "ЕлвалХалкор" Гърция, който е част от холдинга "Виохалко" .

Според финансовия отчет на дружеството към края на 2020 г. оперативната му печалба се е увеличила с 69% до 27 040 000 лв., като основната причина за повишението е оптимизирането на разходите, свързани с преработката на металите, както и подобряването в покупните цени на суровините. 

Като основен инвеститор в България, ЕБВР е инвестирала повече от 4 милиарда евро в различни сектори на българската икономика чрез 250 проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във