Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР отпуска 60 млн. евро заем на "Еврохолд" за сделката с ЧЕЗ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави до 60 милиона евро под формата на петгодишен заем на компанията "Еврохолд" във връзка с придобиването на българските активи на чешката компания за комунални услуги ЧЕЗ Груп. Холдингът ще използва средствата от заема на ЕБВР, заедно с тези от планираното увеличение на капитала и други заеми, за да завърши своята сделка с ЧЕЗ на стойност 335 милиона евро до края на юни. "Еврохолд" възложи на американската банка JP Morgan да структурира дълговото финансиране .

През 2019 г. "Еврохолд" подписа споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 милиона евро. Групата ще придобие 67% дял в електрическата компания ЧЕЗ Разпределение България и доставчика на електроенергия "ЧЕЗ Електро България",  както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България", компания за ИТ услуги "ЧЕЗ ИКТ България", енергопарка "Орешец" и електроцентрала на биомаса "Бара груп".

Междувременно Еврохолд стартира процедура по увеличение на капитала чрез емисия нови акции, с което очаква да привлече до 100 млн. евро собствени средства. Публичното предлагане ще се осъществи на Българската фондова борса. 

Еврохолд ще предложи 79 млн. нови обикновени, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност - 2.5 лв. При успешно записване на емисията холдингът ще набере до 100 млн. евро, които ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

Мениджър на публичното предлагане ще е водещият инвестиционен посредник в България – Евро-Финанс АД, а единствено в качеството й на финансов консултант по емисията е ангажирана Renaissance Capital.

Както "Банкеръ" вече писа през март застрахователният холдинг обяви, че е получил 26 млн. евро дялова инвестиция от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS. Част от средствата или пълният размер също ще бъдат използвани за покупката на ЧЕЗ.

В предишна позиция на "Еврохолд" бе пояснено също, че основните акционери, включително мажоритарният - "Старком Холдинг" АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала. В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционерии имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията. В "Старком" мажоритарен акционер с 51 на сто е Асен Христов. Кирил Бошов държи 34%, а Велислав Христов – 15 на сто.

Собствеността върху активите на ЧЕЗ ще се упражнява от регистрираната в Нидерландия компания "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", която се управлява от Милен Христов (син на мажоритарния собственик на "Еврохолд" Асен Христов) и Юри Шуурман. Дружеството е дъщерен подхолдинг на "Еврохолд"

След серия драматични обрати, сделката между "Еврохолд" и чешкото енергийно дружество, бе окончателно одобрена от Комисията за защита на конкуренцията през ноември миналата година. Точно година по-рано КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. 

През юли 2020 г. обаче Софийския Административният съд отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополният орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително и така сделката стигна до финалната права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във