Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР ОТЧЕТЕ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА СИ

Европейската банка за възстановяване и развитие е разпределила 401.8 млн. евро за нови заеми и капитални инвестиции в Централна и Източна Европа и в ОНД от началото на годината до 31 март. Това е почти четири пъти повече в сравнение със същия период на 2000 година. Печалбата на банката за тримесечието след заделяне на провизии е нараснала до 35.9 млн. евро спрямо миналогодишните 3.8 млн. евро. Това се дължи най-вече на стабилните по-високи нето приходи от лихви, както и на по-малките провизии за евентуални загуби заради усъвършенствания портфейл и постигнатите подобрения на активите.
Общото финансиране е достигнало 423.4 млн. евро през първата четвърт на годината спрямо 201.1 млн. евро година по-рано. Банката продължава да разработва силна програма за бъдещи проекти в региона. Инвестициите по нея са одобрени от борда на директорите на ЕБВР, но все още не са подписани. Те достигат 616.9 млн. евро - най-високата стойност за тримесечен период от пет години насам.
Стивън Кемпфер, вицепрезидент Финанси, обяви, че резултатите са едно окуражаващо начало на годината. Той отбеляза обаче, че сегашният световен икономически спад и още по-слабите фондови пазари биха могли да окажат отрицателно въздействие върху оперативните показатели на банката до края на 2001 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във