Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР очаква българската икономика да се свие с 5% тази година

През 2019 г. икономиката на България отбеляза солиден ръст от 3,4 на сто, обусловен главно от частното потребление, подхранван от увеличените доходи и по-високия процент на заетост на фона на затягащия пазар на труда, като равнището на безработица бе около 4 на сто. През 2020 г. обаче се очаква икономическото производство да намалее с 5 на сто, главно поради резкия спад на икономическата активност през март и през второто тримесечие и поради вътрешните мерки за ограничаване, предприети от властите за борба с пандемията от коронавирус. Това се казва в последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), озаглавен "Регионални икономически перспективи".

През 2021-а икономиката ни може да отбележи ръст от 4 на сто, прогнозират още от ЕБВР. Експертите посочват, че секторът на услугите е най-сериозно засегнат от коронакризата, казвайки, че заедно с търговията на дребно формират почти 25 на сто от БВП на страната.

Износът на стоки също ще се забави, като се има предвид по-малкото търсене в световен мащаб, и отлаганите инвестиции на фона на повишената несигурност и мечите пазарни настроения.

Докладът показва, че и туристическият сектор в България ще бъде силно засегнат - туристическите разходи представляват около 10 на сто от БВП. "Смекчаващият фактор ще се дължи на увеличените държавни разходи, обявени досега, под формата на пакет от мерки, възлизащи на около 3 на сто от БВП. Преработеният бюджет в светлината на новите обстоятелства предвижда дефицит от 2,9 на сто от БВП в сравнение с предварително планирнирания балансиран бюджет", посочват от ЕБВР, допълвайки, че страната ни е сред най-малко задлъжнелите държави в ЕС. 

В световен мащаб се очаква БВП на страните от сферата на ЕБВР да спадне средно с 3,5 на сто през тази година и с 4,8% през 2021 г. Банката за възстановяване и развитие обаче отбелязва, че прогнозите са несигурни, тъй като не се знае какво ще е развитието на кризата.

По думите на главния икономист на ЕБВР Беата Яворчик, по-голямото сътрудничество и икономическата гъвкавост са ключови за преодоляване на световната криза. "Кризата е голям удар и излизането от нея ще бъде също толкова голямо предизвикателство. Сега не е време за икономически национализъм и протекционизъм, а време за изграждане на по-добро бъдеще чрез международен ангажимент за свободна търговия, смекчаване на климатичните промени и икономическо сътрудничество“, каза Яворчик.

Прогнозите сочат, че в дългосрочен план кризата ще има умерено въздействие върху икономиката, като икономическият растеж се очаква да продължи до края на третото тримесечие на годината. Ако мерките за изолация останат по-дълго от очакваното - рецесията може да бъде много по-голяма, така че нивото на икономически растеж от 2019 г. няма да може да бъде достигнато през следващите няколко години, се посочва в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във