Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР очаква 4.5% ръст на българската икономика през 2021 г.

Банката подобрява прогнозата си за БВП на България

Европейската банка за възстановяване очаква 4.5% ръст на българската икономика през 2021 година. ЕБВР подобрява прогнозата си за БВП на България с 1.5% нагоре. Според банката през 2022 г. икономиката на страната ни ще нарасне с 4% догодина.

В Югоизточна Европа БВП се очаква да нарасне с 5,2% през 2021 г. и 5% през 2022 г., тъй като фискалната подкрепа и перспективите за значително финансиране от ЕС за възстановяване през следващите години ще повишат доверието на инвеститорите и потребителите. Продължаващата несигурност относно туризма обаче тежи върху перспективите, казват от ЕБВР.

В региона на Западните Балкани производството се очаква да нарасне с 5.1% през 2021 г., което отразява силния растеж през годината до момента и устойчивия фискален стимул. Продължаващата несигурност относно ограниченията за пътуване обаче тежи върху перспективите за зависимите от туризма икономики. Прогнозира се растеж до 2022 г. до 3.8 на сто.

Според Европейската банка за възстановяване в Русия се очаква нарастване на производството с 3.3% през 2021 г. и 3% през следващата година.

"Въпреки че ревизираните прогнози дават основания за оптимизъм, остава огромна несигурност по отношение "Делта" варианта на Covid-19, който крие особено големи рискове за държавите, които са постигнали по-малък напредък по отношение на ваксинациите и за икономиките, които силно разчитат на международния туризъм. Картината за 2020 г. е разнообразна. Докато няколко държави в Централна Европа и балтийските държави се представиха добре в сравнение с много развити европейски икономики благодарение на силния възход на износа на стоки, икономиките, зависими от туризма, бяха силно засегнати. А в страни, засегнати от предизвикателни икономически обстоятелства преди пандемията, Covid-19 само усложняваше съществуващите проблеми", заяви главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик 

Facebook logo
Бъдете с нас и във