Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР НАМАЛЯВА ДЕЙНОСТТА СИ В ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

Европейската банка за възстановяване и развитие планира да прекрати поемането на нови ангажименти в Централна Европа и да съсредоточи вниманието си върху по-слаборазвитите държави от Балканския полуостров и бившия Съветски съюз. Решение за това ще бъде взето на годишната среща на финансовата институция, която ще се състои този месец в Лондон. На нея управителите ще представят и новия петгодишен план на банката за 2006-2010-а.
Плановете за ограничаването на дейността на ЕБВР в Централна Еврова бяха разработени след продължили с години спорове между САЩ и държавите от Стария континент (под ръководството на Франция) за бързината и времето, в което Европейската банка трябва да направи това. Америка настояваше за по-бързо изтегляне, защото приемането на Полша и на други осем държави от бившия комунистически блок в Европейския съюз през 2004 г. означавало, че те повече нямат нужда от финансирането на ЕБВР. Западноевропейските страни обаче искаха банката да продължи дейността си, за да подпомогне финансово приобщаването на новите членки.
Според петгодишния банков план на ЕБВР участието й в проекти в страните от Централна Европа трябва да се свие до 6% през 2010-а, като най-голям дял от финансирането е предвиден за Хърватска, която единствена от региона не е приета в ЕС. Делът за Русия се увеличава от 22% през 2001-а на 31% през 2006-а и трябва да достигне 41% през 2010-а. За другите територии от Югоизточна Европа, както и за Украйна, Кавказ и Централна Азия ще останат 53-54%, колкото и през тази година, след като през 2001-ва на тях се падаха 33 процента.
Президентът на ЕБВР Жан Люмиер заяви, че засега не са заложени дати за приключване на новите банкови проекти в отделни страни, но петгодишният план предвижда закриване на повечето банкови офиси в района на Централна Европа, като ще останат един или два регионални за управление на съществуващите портфейли. Общият обем на новите инвестиции на ЕБВР леко ще нарасне спрямо предвидените за тази година 3.7 млрд. евро и ще достигне 3.9 млрд. евро през 2010-а. Приоритетно ще е разрастването й на територията на Русия, където банката ще отвори нови офиси и ще финансира инфраструктурни и енергийни обекти, дребния и средния бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във