Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБВР и "Еврохолд" се споразумяха за покупка на дял в "Евроинс Иншурънс Груп"

“Участието на ЕБВР ще увеличи допълнително платежоспособността и растежа на групата ни на пазарите, които са приоритет както за нас, така и за ЕБВР", подчертава Кирил Бошов.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа споразумение с "Еврохолд България" АД за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга - "Евроинс Иншурънс Груп" АД, една от водещите независими застрахователни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

ЕБВР инвестира 30 млн. евро в "Евроинс Иншурънс Груп" чрез увеличение на капитала, а "Еврохолд", мажоритарният собственик на застрахователната група, осигурява допълнителен капитал в размер до 12 млн. евро, съобщиха от компанията майка.

Средствата ще бъдат използвани за развитието и растежа на най-голямото дъщерно дружество на групата -  Euroins Romania Asigurare Reasigurare. Финансирането също така ще подкрепи дейността и растежа на "Евроинс Иншурънс Груп" в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.

Според Анка Йоана Йонеску, директор на ЕБВР за България, тази инвестиция на ЕБВР ще играе ключова роля за стабилността на застрахователния сектор и в същото време ще осигури спокойствие на клиенти, регулатори и доставчици.

“Много сме доволни, че си партнираме с "Евроинс" за разширяване достъпа до висококачествени, модерни и надеждни застрахователни услуги в Румъния и региона. Щастливи сме също, че паралелно с това работим заедно с румънската Комисия за финансов надзор (ASF) за осигуряването на система за директен сетълмент, която ще е от полза както за клиентите, така и за целия застрахователен сектор в Румъния”, отбелязва Марк Дейвис, регионален директор в ЕБВР за Румъния и България.

ЕБВР е партньор на ASF в разработването на нови регулации за управление на процеса по предявяване на застрахователни претенции в автомобилното застраховане в Румъния. Целта е да се подпомогне създаването на по-справедлива система за всички участници - клиенти, сервизи и застрахователи, като в същото време се насърчава интереса на по-големите глобални застрахователи и се привлича капитал в сектора.

“Радваме се да посрещнем една от основните международни финансови институции - ЕБВР, като акционер в "Евроинс Иншурънс Груп". Участието на банката ще увеличи допълнително платежоспособността и растежа на групата ни на пазарите, които са приоритет както за нас, така и за ЕБВР", подчертава Кирил Бошов, главен изпълнителен директор на ЕИГ и председател на управителния съвет на "Еврохолд". Инвестицията се реализира във важен момент за най-голямото дружество в застрахователния холдинг - "Евроинс Румъния". "Тя е ключов елемент в капитализацията на румънското ни дъщерно дружество, в което "Евроинс Иншурънс Груп" инвестира над 300 млн. леи през изминалите 12 месеца. По този начин "Евроинс Румъния" ще продължи развитието си като добре капитализиран, иновативен, клиентски ориентиран и диверсифициран застраховател на предизвикателния местен пазар”, почертава Бошов. 

Инвестицията на ЕБВР в "Евроинс" също така ще допринесе за подобряване на корпоративното управление, дигитализация и диверсификация на продуктовото портфолио на застрахователната компания в посока - от задължителните автомобилни застраховки към здравни и имуществени такива, както и полици, свързани със злополуки и пожари. 

Европейската банка за възстановяване и развитие е ключов инвеститор в българската икономика като основен неин фокус е подобряването на конкурентоспособността на местния бизнес в страната и чужбина. Инвестициите на банката са насочени към финансирането на модерна и устойчива инфраструктура, както и в развитието на финансови продукти и капиталовите пазари с оглед плановете на България за приемане на еврото. Досега ЕБВР е вложила 4 млрд. евро в българската икономика, подкрепйки близо 270 проекта.

ЕБВР е една от институциите, които осигуриха финансиране на Еврохолд за придобиването на бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във