Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР Е ВЛОЖИЛА 4.3 МЛРД. ЕВРО В РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ

През 2005 г. ЕБВР е направила инвестиции за 4.3 млрд. евро, по-голямата част от които са заеми, отпуснати за финансиране на проекти в държави от Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия, както и в Русия. Това се казва в специалното прессъобщение на банката от 8 март. Резултатите от дейността й за 2005 г. ще бъдат отчетени на годишната среща на ЕБВР, която ще се проведе през май.
Според предварителната информация през 2005 г. финансирането на ЕБВР само за Русия е 1.1 млрд. евро - 26% повече спрямо 2004 година. В Централна Европа и балтийските държави направените миналата година инвестиции са за 700 млн. евро, които са по-малко в сравнение с 2004 година.
Инвестициите на ЕБВР са насочени за подпомагане на прехода към пазарна икономика. През 2005 г. 75% от новите проекти са оценени, че оказват добро или отлично влияние върху прехода в отделните държави.
ЕБВР е привлякла 2.6 млрд. евро съфинансиране от търговски банки, кредитни агенции, насърчаващи износа, и други международни финансови институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във