Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР дава безплатни консултации на български фирми

Безвъзмездната консултантска помощ, която вече е договорено  да получат деветнадесет малки и средни фирми у нас от ЕБВР, е  за  общо 177 806 евро. Тя се предоставя по линия на програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на ЕБВР,  Европейския консултантски център по инвестиционните въпроси и Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха на 4 октомври в София ръководителят на програмата в ЕБВР Мирослав Стоянов и представителят на банката за България Лариса Манастирли. Според Стоянов в момента се подготвят още 14 проекта за одобрение.

Програмата е в подкрепа на малките и средните предприятия (МСП), които желаят да получат консултантска помощ за устойчив растеж. От всички одобрени и финансирани проекти шест са от провинцията, а 13 - в столицата, обясниха от екипа на програмата. Стоянов подчерта, че в по-нататъшната си дейност програмата ще има за цел да осигури по-широкото присъствие на проекти от всички региони на страната.

Програмата е част от по-голямо съвместно усилие за предоставяне специфични консултации на МСП в България, Гърция и Румъния за двугодишен период. Програмата се предоставя в контекста на Европейския консултантски център по инвестиционните въпроси, съвместна инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка и финансирана от Европейския съюз и ЕБВР.

В рамките на програмата целта е поне 70 български фирми да получат достъп до съвременни, местни и международни консултантски услуги в широк кръг от области като стратегия, търговия и насърчаване на износа, финансовото управление, ефективност на ресурсите и маркетинга.

По програмата могат да кандидатстват български фирми с оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и с по-малко от 250 служители. Първата стъпка е да бъдат оценени нуждите на компанията и възможностите й за растеж. След това екипът на програмата помага на предприемачите при намиране на специализиран консултант или международен експерт, който може да предложи необходимата експертиза. Програмата също така предлага възможност за обучение на бизнеса и консултантите, които да ги екипират с необходимите умения за да достигнат нови върхове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във