Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ЕБВР ДАДЕ 5 МЛН. ЕВРО НА СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ ЕКСПРЕСБАНК

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предостави на Сосиете Женерал Експресбанк нова кредитна линия на стойност 5 млн. евро. Финансирането е част от програма на европейския кредитор и на ЕС и включва субсидия и техническа помощ от общността. Средствата са предназначени за отпускане на заеми за микро-, малки и средни предприятия в страната. Българската кредитната институция ще предоставя кредити до 30 хил. евро за микропредприятия и до 125 хил. евро за малките фирми.
Сосиете Женерал Експресбанк вече усвои успешно една кредитна линия, предоставена от ЕБВР. През 2006 г. между двете финансови институции бе подписан договор за финансиране на стойност 10 млн. евро. С ресурсът по него българската банка отпусна заеми на повече от 450 малки фирми.
За малките и средните предприятия достъпът до банково кредитиране става все по-труден, коментират експерти. Основните затруднения, с които се сблъскват дребните фирми, от една страна, са повишаващите се лихви и, от друга, растящата предпазливост на банките при предоставяне на ресурс. За да насърчи кредитирането на малки и средни предприятия, правителството увеличи капитала на Българската банка за развитие (ББР) със 100 млн. лева. Държавната кредитна институция обаче няма да бъде конкурент на търговските банки, защото бизнесът ще бъде финансиран чрез частните кредитори. При нужда управляващите ще капитализират ББР с още 400 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във