Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕБО има готов проект за мораториум върху плащанията по кредитите

На настоящия етап е финализиран проект на указание на ЕБО за законовите и частните мораториуми върху плащанията по банкови кредити. Проектът ще бъде гласуван в ЕБО на 2 април 2020 г. до края на работния ден, съобщи в сряда пресцентърът на Българската народна банка.

На базата на този документ БНБ ще изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в БНБ единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити в България. 

От Централната банка уточняват, че консултациите в Европейския банков орган продължават. БНБ участва в тях като член на Съвета на надзорниците.

Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са насочени към тези клиенти на банките, които до този момент са били изрядни, обяви във вторник председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

Основната мярка, която банките обмислят, е отлагане на плащанията по кредитите за определен период. Разглеждат се още няколко варианта - отсрочка на главницата и лихвите, само на главницата или само на лихвите.

У нас засега бяха премахнати наказателните лихви и неустойките по време на извънредното положение.

Ден по-рано и управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че се работи по мерки за отлагане на плащането по кредитите, които трябва да гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната. "В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", обясни той.

Другата мярка, обявена от правителството, е, отпускането на безлихвени заеми от търговските банки чрез съдействието на Българската банка за развитие, чийто капитал бе увеличен със 700 млн. лв. от държавата.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във