Банкеръ Daily

Финансов дневник

Двете най-големи банки в Германия предупреждават за нежелани реакции при ново намаление на лихвите

Днес изпълнителните директори на двете най-големи банки в Германия ("Дойче банк" и "Комерцбанк") предупредиха, че по-нататъшно намаляване на лихвите от Европейската централна банка може да доведе до сериозни странични ефекти, като същевременно това би се отразило минимално върху икономиката, предаде Ройтерс.

Строгото съобщение идва само седмица преди заседанието на ЕЦБ, на което се очаква лицата, вземащи решения да одобрят нов стимулиращ пакет от мерки, включващ и допълнително намаляване на лихвите.

По време на банкова конференция, изпълнителният директор на "Дойче банк" Кристиан Севинг заяви, че клиенти на банката са му съобщили, че няма да инвестират повече, ако кредитът стане с 0,10 процентни пункта по-евтин. Намаляването на лихвения процент "само ще повиши цените на активите и ще натовари допълнително спестяванията", подчерта директорът. Според него по-ниските лихви биха помогнали на тези, които са задлъжнели или инвестират в активи, но по-голямата част от населението няма да има полза. „Това разделя обществото допълнително“, каза той.

Изпълнителният директор на "Комерцбанк" Мартин Цилке подкрепи позицията на Кристиан Севинг. „Аз също не считам това за устойчива и отговорна политика“, подчерта Цилке.

Банките в Германия и в цяла Европа отдавна се оплакват от политиката на ЕЦБ, която изисква трезорите да плащат, за да "паркират" парите си в централната банка, като това вреди на техните печалби. Така през 2018 г. банките в Германия платиха 2,4 милиарда евро на централната банка, за да държат пари в брой, посочиха от германското правителство в отговор на парламентарно разследване за отрицателни лихви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във