Банкеръ Daily

Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване:

Две пенсии са категорично повече от една

S 250 51ef1d44 da54 4d4c 9958 0517cf66d6cf
S 250 e66b1c71 068c 4ff4 8745 19887784673f
S 250 0075d906 3dd5 462e 949a 84f22e5c0fbc

Годината беше динамична и нелека за нашите частни пенсионноосигурителни дружества. Но също  беше и забележително положителна, и много съзидателна. Това заяви  Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване по време на тържествен коктейл в столичния хотел "Балкан" (на 17 декември). 

Милтенова подчерта, че към края на тази година, натрупаните суми  в допълните пенсионни фондове ще надхвърлят 15.2 млрд. лева. Освен това до този момент са изплатени повече от 100 млн. лева - еднократно или на наследници. В същото време доходността на пенсионните портфейли при универсалните фондове се е възстановила доста сериозно. "Към края на годината тази доходност варира средно между 5 и 6% за деветте пенсионни дружества. Това отчитаме като много сериозен успех", посочи тя. Според думите й едно от най-големите постижения за тази година в сектора е успешното приключване на работата по Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, засягащ фазата на изплащане.

"Вярваме, че беше поставена една много солидна основа и законопроектът ще поеме по своя път. Убедени сме, че ще се намери и добро решение за коригиране на справедливия коефициент за определяне на държавната пенсия. Така  и ще покажем, и ще докажем, че две пенсии  при всички положения и категорично са повече от една", обяви председателят на браншовото сдружение.

"Нашето кредо е да укрепим и затвърдим доверието на осигурените лица в способността ни успешно да управляваме техните пенсионни спестявания. Нека в техен интерес да постигнем съвместно с компетентните държавните органи справедливите решения на спорни въпроси, които хората очакват от нас", каза още Милтенова. Тя допълни, че в момента преодоляването на последните предизвикателства, свързани с  фазата на изплащане на вторите пенсии, а  и на  всички други трудности, които засягат  първия стълб на пенсионната система зависи, от новия социален министър Деница Сачева.  

"За наше щастие г-жа Сачева вече индикира своята диалогичност и добри намерения, като заяви, че според нея няма как две пенсии да са  по-малко като сума от една", припомни Милтенова

"Смятам, че сме много способни и заедно можем, чрез ефективни инвестиции, управление и усъвършенствана законова рамка да утвърдим частните пенсионни фондове като един от най-сигурните фактори за развитие на  българската икономика, така както фондовете в редица държави  го правят от години", каза в заключение председателят на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във