Банкеръ Daily

Финансов дневник

Две да е повече от едно - зависи от правителството

Някой отново хвърли бомба, като провъзгласи: „Парите от двете пенсии ще са по-малко, отколкото  от една“. Все така елементарно и непрофесионално беше направен нов опит да бъдат подплашени  осигуряващите се във втория частен пенсионен стълб, за да прехвърлят парите,натрупани  по личните им  сметки в общия пенсионен кюп на Държавното обществено осигуряване, където да потънат безследно.

Колко ще бъде сумата от двете пенсии в България и знае ли някой отговора на този въпрос? Можем  да го получим само ако знаем колко ще бъдат едната и другата – да ги наречем условно държавната и частната, за да ги съберем и да разберем дали са повече от само една, отпусната от държавата. 

Наглед лесна задача, но досега никой не е поел ангажимент да каже колко ще бъде  пенсията от първи стълб (държавната), през 2021 г. за жените. (През тази година ще „излязат“  първите пенсионерки от втори стълб).

Колкото до втората пенсия, има най-различни сметки за нея, но няма как само на тяхна база да се правят генерални изводи и за двете.

Поради предстоящото появяване  на първите пенсионери в универсален фонд през 2021, бившият социален министър Бисер Петков реши да представи на „кръгла маса"  свършеното от работната група по повод фазата на изплащане – или как пенсионерите в частните фондове ще получават своите пари. Този регламент, на фаза „преди проект“, който още не е поел  по своя път, за да се превърне в нормативен акт, рязко повиши градуса на напрежение и то по тема, която няма пряка връзка със свършеното от работната група. И  бе с изрично ограничен  от самия министър  мандат - да предложи нормативна база за изплащането на пенсиите в универсален фонд. 

Преднамерено или случайно изпусната фраза на бившия министър, за това, че сред първите жени, които ще получават пенсии от универсален фонд ще има ощетени, предизвика истерична дискусия в медиите, като фокусът ѝ бе тотално изместен от темата за фазата на изплащане. Дали това не му струва главата не знаем? 

Знаем само, че премиерът Борисов не обича шумове в системата. Особено предизвиканите.

Една изпусната фраза върна в общественото пространство и една позабравена вече тема за това дали две пенсии ще са повече или по-малко от една. Причината за това е т.нар. коефициент на редукция, с който  НОИ, намалява  държавната пенсия за родените след 31.12.1959 г. Че проблемът се крие в точно този коефициент, с който се намалява пенсията от първия стълб, сигнализира още по време на дискусията Лидия Шулева, която беше министър на труда и социалната политика в правителството на Симеон Сакскобурготски. Коефициентът и начина на определяне на тази редукция, бе критикуван публично от много експерти в областта на пенсионното осигуряване, за него изрази позиция и институцията на омбудсмана в България. 

„Намалението на пенсиите от ДОО с процента, който се цитира, се основава на един измислен коефициент, равен на съотношението между вноската в универсалния фонд и вноската във фонд "Пенсии", която, както знаете, покрива само половината от разходите за пенсии“.-  припомня проф. Йордан Христосков, един от „бащите на реформата“. Ако искаме да търсим някаква справедливост между поколенията, които участват във втория стълб и родените преди 1960 г., то намалението на пенсията от НОИ трябва да бъде с коефициент, равен на съотношение между вноската в универсален фонд и необходимата вноска за балансиране разходите на фонд "Пенсии", казва Христосков. В този случай намалението на пенсията от НОИ няма да бъде 20 на сто и да нараства, а ще бъде около 11 - 12 на сто. Така две пенсии винаги ще са повече от една.

Това обаче не е изгодно за управляващите, защото никой няма да си върне парите обратно  в НОИ, обяснява професорът. Именно това несправедливо намаление на пенсиите от НОИ за родените след 31.12.1959 г. дава основание на противниците на втория пенсионен стълб да твърдят, че той е излишен. Те сравняват съвършено неправилно (дори неграмотно) индекса на нарастване на осигурителния доход и оттам - нарастването на пенсиите от ДОО, с доходността на пенсионните фондове и казват, че участието във втория стълб е неизгодно. Това сравнение е изключително некоректно, защото нарастването на пенсиите, давани чрез  НОИ може да дойде само от по-високи вноски или при  наложени по-високи данъци, т.е. като се отнемат вече заработени пари от едни и се дадат на други. Докато нарастването на средствата в индивидуалната партида на осигурените в УПФ идва от инвестирането на осигурителните вноски. С други думи, това не са отнети, а спечелени пари, казва той. 

Йордан Христосков е убеден, че вторият пенсионен стълб съзнателно бива  дискредитиран.

Как точно  да бъде изчислен коригиращият коефициент и то според изискванията на Кодекса за социално осигуряване, а не според „експертните“ прищевки, четете в следваща публикация по темата.( следва продължение )

Facebook logo
Бъдете с нас и във