Банкеръ Daily

Финансов дневник

Две агенции понижиха кредитния рейтинг на Турция

Две от трите водещи рейтингови агеции - Moody's и Standart and Poor's, понижиха кредитния рейтинг на Турция. 

Standart and Poor's посочи, че "понижението (от B+ на BB-) отразява очакванията, че екстремната волатилност на турската лира ще подкопае икономиката на страната". Агенцията прогнозира, че турската икономика ще влезе в рецесия през 2019-а, а инфлацията ще се ускори до 22% в следващите четири месеца.  

Рейтинговата агенция предупреди също така, че слабата лира оказва натиск върху корпорациите с огромни дългове и увеличава рисковете пред финансирането на турските банки.

Moody's на свой ред понижи кредитния рейтинг на ниво "Ba3" от "Ba2" с негативна прогноза. "Причината за понижението е продължаващото отслабване на публичните институции в южната ни съседка и непредвидимостта на политиките, които те ще изготвят в бъдеще.

Агенцията подчертава и нарастващите притеснения около независимостта на турската централна банка и липсата на адекватен план за справянето с текущите финансови проблеми в страната. 

"Влошените финансови условия и слабите валутни курсове, както и нарастващите финансови рискове, вероятно ще доведат до увеличение на инфлацията и ще подкопаят растежа на икономиката", прогнозира също така Moody's.

Facebook logo
Бъдете с нас и във