Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Двама са кандидатите за ОББ

Продажбата на ОББ на стратегически инвеститор е все по-близо. Агенция Ройтерс съобщи, че вече са подадени две окончателни оферти - от белгийската "Кей Би Си", която у нас притежава СИБанк, и от унгарската "ОТР", която е собственик на българската "Банка ДСК".

Запознати с хода на процедурите твърдят, че до края на годината сделката ще приключи и ОББ ще е продадена на една от двете банки. След което ще се слее с българската дъщерна кредитна институция на купувача. Това всъщност ще е един мащабен за България консолидационен процес, за който говори тези дни управителят на БНБ Димитър Радев.

Акционерите на ОББ ще могат да получат след 19 декември и своя дял от дивидента, за който гласуваха на общото си събрание на 5 декември. Общият му размер, както вече писахме, е близо 260 млн. лв., което прави по 3.42 лв. на акция. В сумата влиза цялата нетна печалба на ОББ за 2015-а в размер на 48 906 580.65 лв. и неразпределена печалба за минали години в размер на 210 890 579.79 лева.

"Това решение е реализация на част от стратегията на банката за оптимизиране на капитала на акционерите, без това да се отразява на нейната капиталова стабилност.

Капиталовата адекватност на институцията след успешните резултати от проведения през 2016 г. преглед на качеството на активите (AQR) e на твърде нетипичното за банкова институция високо ниво от 29 на сто. С взетото решение се постига по-добро ниво на управлявания капитал и коефициентът на капиталова адекватност е вече 20 на сто. Въпреки че продължава да бъде доста над установения праг от Българската народна банка и над разумната банкова практика по света, той напълно съответства на политиката на ОББ, а и на нейните акционери да се гарантира капиталовата й стабилност в годините напред като една от водещите и системно значими банки в България", коментира главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев.

Основната част от парите от гласувания дивидент ще отиде в Национална банка на Гърция, която притежава 99.91% от акциите на ОББ. Изплащането му ще даде възможност на ОББ значително да подобри показателя си за възвръщаемост на капитала. В същото време според някои анализатори плащането на този дивидент може да се разглежда и като елемент от подготовката за продажба на ОББ на стратегически инвеститор. НБГ е притисната от Европейската комисия и от кредиторите на гръцката държава да води тези преговори  заради капиталовата подкрепа, която е получила от Гръцкия фонд за финансова стабилност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във