Банкеръ Daily

Финансов дневник

Двама мениджъри от ББР влизат в борда на фонда "Три морета"

Изпълнителните директори на ББР Николай Димитров и Панайот Филипов ще представят България в Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“. Те бяха избрани на Общо събрание на Фонда. Николай Димитров ще бъде член на Надзорния съвет, а Панайот Филипов  - на Управителния съвет на Инвестиционния фонд, който ще осигурява част от необходимото финансиране за засилване на сътрудничеството между страните – членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

През декември 2020 г. ББР стана акционер клас „А“ във Фонда с парична вноска от 20 млн. евро. Целта на инициативата „Три морета“ е подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона. Очакванията са тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Към края на миналата стана ясно, че капиталът на Фонда на „Три морета“ вече надхвърля 1.2 млрд. евро.

По линия на Инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен  елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

В началото на този месец стана ясно, че инициативата "Три морета" ще предоставя между 50 и 250 млн. евро за български проекти и ще съфинансира бенефициенти на оперативните европейски програми. Фондът към може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона, отговарящи на приоритетните сфери на подкрепа - енергийната, транспортната и дигиталната инфраструктура.

През 2021 г. България ще е председател на инициативата "Три морета". В политико-икономическия проект участват 12 държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република.

Освен това инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във