Банкеръ Daily

Финансов дневник

Двама български политици са в списъка на досиетата "Пандора"

Тридесет и пет бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища, разкри Международният консорциум на разследващите журналисти.

Според т.нар. Pandora Papers йорданският крал Абдула II е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон. Премиерът на Чехия Андрей Бабиш не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара. Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони. Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако.

Консорциумът на разследващите журналисти е открил близо хиляда офшорни компании, свързани с повече от 330 високопоставени политици и държавни служители. Двама от политиците са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

В разследването са участвали около 600 журналисти. То се базира на около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във