Банкеръ Daily

Финансов дневник

Два варианта за запълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете

"Ако Корпоративна търговска банка бъде обявена в несъстоятелност, недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) ще трябва да бъде попълнен, за да започне изплащането на застрахованите депозити". Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия Менда Стоянова след работна среща в Министерство на финансите. Членовете на комисията са обсъдили и актуализацията на бюджета за 2014 година.

Стоянова обясни, че финансовият министър Румен Порожанов е представил два варианта за попълване на недостига във фонда, който е в размер на 1.7 млрд. лева. Първият - е държавата да емитира нов дълг чрез държавни ценни книжа, като средствата ще бъдат предоставени на фонда назаем и ще бъдат върнати във времето с лихва, по-висока отколкото държавата ще плати по тези ДЦК, обясни Стоянова.

Втората опция е фондът да емитира облигации с държавни гаранции.


"Тази възможност означава доста сериозни изменения в наредби на БНБ и Закона за Фонда за гарантиране на влоговете, които промени да дадат право да се емитира дълг", поясни Менда Стоянова и допълни,  че това предвижда и сериозни разговори с банките, за това как те биха се отнесли към купуването на такива ценни книги.


Според нея вторият вариант, а именно фондът да емитира облигации, е най-икономичен и евтин за страната ни. Стоянова обаче подчерта, че държавата е посредник и може да пласира ДЦК при много ниска лихва.

По време на срещата представителите на бюджетната комисия са обсъдили с финансовия министър необходимия нов държавен дълг. За да бъде създаден надежден буфер за ликвидна подкрепа, от служебното правителство предлагат на депутатите да одобрят тегленето на заем в размер на 4.5 млрд. лева до края на годината.

Стоянова заяви, че в актуализирания бюджет коректно са отразени числата, които показват реалното състояние на държавата. Тя поясни, че приходната част няма да се изпълни с 1 млрд. лева. В същото време са направени разходи в системи, които не са толкова важни, като например за Публичната инвестиционна програма за развитие на регионите, която имаше бюджет от 500 млн. лева, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Стоянова припомни, че част от средствата в актуализирания бюджет ще се използват за "подкрепата за една банка, която продължава да стои на дневен ред", както и за КТБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във