Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ДВА ЕКИПА УПРАВЛЯВАТ ТОКУДА КРЕДИТ ЕКСПРЕС БАНК

Ако има класация за най-екстравагантна банка, без никакво съмнение призът ще получи Токуда Кредит Експрес Банк. След като се прочу със скандалите между акционерите си и със следствените дела срещу бившата й шефка Славка Иванова, сега банката е изправена пред перспективата поне още година да има два мениджърски екипа. Първият, в който участват Розалина Нацева, Венцислав Велев и Асен Златанов, бе избран от надзорния съвет на банката през март 1999 година. Те трябваше да бъдат наследени през април 2001 г. от Стоян Александров, Асен Друмев и Юли Попов. Софийският градски съд обаче повече от три месеца не вписва тримата нови мениджъри на банката. Така че и в момента тя се управлява от два екипа, които работят в съседни кабинети и криво ляво успяват да съгласуват мениджърските си решения.
В средата на юли Софийският градски съд за пореден път не пожела да вземе решение по молбата за вписване на новите членове на УС на Токуда Кредит Експрес Банк. Съдия Наумова е разпоредила регистрацията им да се гледа, след като влезе в сила присъдата по делото, което Гарант и Ко заведе срещу решенията на общото събрание на банката от 7 юли 2000 година. На него основните й акционери Интернешънъл хоспитъл сървисиз, който притежава 53.34% от капитала на банката, и Булстрад - собственик на 33.34% от акциите й, промениха устава и състава на надзорния съвет. Те обаче срещнаха опозицията на фирмите, групирани около бившата шефка на кредитната институция Славка Иванова. Една от тях - Гарант и Ко, настоя пред съда да отмени решенията на общото събрание. Нейният иск ще се гледа едва на 16 октомври 2001 г., след което делото сигурно ще мине по етапния ред - през Софийския апелативен и Върховния касационен съд. Според юристи, тази процедура ще отнеме не по-малко от година. А дотогава новият и старият управителен съвет на банката ще трябва да продължат работата си в мирно съвместно съжителство.
В такава обстановка се проведе и годишното общо събрание на кредитната институция на 27 юли. На него бяха приети балансът и отчетът й за 2000 г., одитирани от БДО България. Освен това акционерите освободиха от отговорност членовете на надзорния и на управителния съвет. Но основният казус - за дубъла в мениджърския екип, остана и едва ли скоро ще бъде решен. Жалкото в случая е, че достойни и уважавани хора стават играчка в ръцете на съмнителни акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във